Welk zijn de aandachtspunten die een amateurfilmer moet in acht nemen bij het maken van een film.

De periode mei tot en met september zijn in België belangrijke maanden om filmproducties te maken.
Er is (meestal) veel natuurlijk licht, buiten zien we de natuur in volle bloei wat garant staat voor een mooie kleurenschakering, en het is terug aangenaam warm wat ons meer zin geeft om buiten te zijn.
Daarom dat ik hieronder een niet exhaustief overzicht geef van de verschillende punten die aandacht vergen bij het maken van een filmproductie. Ik heb een opsplitsing gemaakt tussen een viertal soorten filmproducties:
– De Reisfilm
– De Documentaire film
– De Natuurfilm
– De Kortfilm
Er zijn verschillende punten die hetzelfde zijn voor vb. een documentaire of een natuurfilm, maar dat geld ook voor de andere aangehaalde filmgenres.
Er is in deze opsomming niets dat u niet zou moeten kennen, maar een schematisch overzicht zoals ik hieronder heb gemaakt, kan je helpen bij het voorbereiden van uw filmproject.
De reisfilm:
 – Plan vooraf: Denk goed na over de locaties die je wilt bezoeken en plan de reisroute          vooraf. Zo voorkom je dat je tijd en geld verspilt aan het zoeken naar interessante plekken terwijl je er al bent.
Zorg voor een goede uitrusting: Zorg dat je camera en accessoires goed genoeg zijn om de beelden vast te leggen zoals jij dat wilt. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende geheugenkaarten, extra batterijen en een statief.
 – Maak gebruik van natuurlijk licht: Natuurlijk licht kan de beelden in je reisfilm veel mooier maken. Maak daarom gebruik van het licht van de zon, de maan en andere natuurlijke lichtbronnen om je shots goed te belichten.
 – Maak korte shots: Vermijd het maken van te lange shots. Korte shots van 3-5 seconden zijn veel aantrekkelijker voor de kijker. Je kunt altijd later nog shots samenvoegen in de montage.
 – Zorg voor variatie: Varieer in de shots die je maakt. Maak bijvoorbeeld niet alleen maar landschapsbeelden, maar film ook mensen, dieren en andere interessante details.
 – Bewerk de beelden: De beelden die je maakt moeten nog worden bewerkt om er een mooie film van te maken. Zorg ervoor dat je de beelden goed uitsnijdt, kleuren corrigeert en dat er een goede volgorde in de shots zit.
 – Maak gebruik van muziek: Muziek kan de sfeer van je reisfilm versterken. Zorg er wel voor dat je rechtenvrije muziek gebruikt ( vb Freeplay Music of YouTube Music Library) om problemen met auteursrecht te voorkomen.
 – Vertel een verhaal: Het is belangrijk om in je reisfilm een verhaal te vertellen. Laat de kijker zien wat je hebt beleefd en hoe je de reis hebt ervaren. Hierdoor wordt de film interessanter om naar te kijken.
 – Houd de film kort: Een reisfilm hoeft niet lang te zijn om goed te zijn. Houd de film daarom kort en bondig, zodat de kijker niet afhaakt.
De documentaire film:
 – Onderwerp: Kies een onderwerp waar je gepassioneerd over bent en waar je veel over weet. Het onderwerp moet interessant zijn voor de kijker en relevant voor de tijdgeest.
 – Maak een plan: Maak een plan voor de documentaire. Denk na over de structuur, de verhaallijn, de personages en de boodschap die je wilt overbrengen.
 – Voer research uit: Doe onderzoek naar het onderwerp om een goed begrip te krijgen van het onderwerp en de mensen die erbij betrokken zijn. Interview experts, lees artikelen en bekijk andere documentaires over het onderwerp.
 – Kies een stijl: Kies een stijl die past bij het onderwerp en de boodschap die je wilt overbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een observerende stijl, een verhalende stijl of een participerende stijl.
– Een goede uitrusting: Zorg voor een goede camera en accessoires, zoals een microfoon, een statief, eventueel een gimbal en extra batterijen en geheugenkaarten.
 – Maak gebruik van natuurlijk licht: Net zoals bij een reisfilm is natuurlijk licht ook bij een documentaire belangrijk. Maak gebruik van het natuurlijke licht om de beelden goed te belichten.
 – Interview de juiste personen: Zorg ervoor dat je de juiste personen interviewt om de boodschap van de documentaire over te brengen. Kies personen die veel kennis en ervaring hebben met het onderwerp.
 – Monteer zorgvuldig: Zorg ervoor dat je de beelden goed uitsnijdt, kleuren corrigeert en dat er een goede volgorde in de shots zit. Denk ook na over de muziek en geluidseffecten die je wilt gebruiken.
 – Houd de documentaire kort: Een documentaire hoeft niet lang te zijn om goed te zijn. Houd de documentaire daarom kort en bondig, zodat de kijker niet afhaakt.
De natuurfilm:
 – Onderwerp: Kies een onderwerp dat je fascineert en waar je veel over weet. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bepaalde diersoort, een natuurgebied of een seizoen.
 – Ken je onderwerp: Leer zoveel mogelijk over het onderwerp dat je wilt filmen. Dit kan door onderzoek te doen, boeken te lezen en gesprekken te voeren met experts.
 – Gebruik geschikte apparatuur: Gebruik geschikte apparatuur voor het filmen van de natuur, zoals een camera met een goede zoomlens en een statief. Ook een microfoon voor het opnemen van geluid is belangrijk.
 – Kies het juiste moment: Kies het juiste moment om te filmen. Veel dieren zijn bijvoorbeeld het meest actief in de vroege ochtend of late namiddag.
 – Houd afstand: Houd altijd afstand van de dieren en verstoord hun leefomgeving niet. Respecteer de natuur en de dieren.
 – Wees geduldig: Het kan soms lang duren voordat je het perfecte shot hebt. Wees daarom geduldig en wacht op het juiste moment.
 – Montage: Na het filmen is het belangrijk om de beelden goed te bewerken. Dit betekent onder andere het uitsnijden van onnodige beelden, het aanpassen van de kleur en het live-geluid.
 – Gebruik muziek: Gebruik muziek, zonder de film te overladen, om de emoties van de kijker te versterken. Kies muziek die past bij de sfeer van de natuurfilm.
 – Vertel een verhaal: Vertel een verhaal met de natuurfilm. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het leven van een bepaalde diersoort of over het belang van het behoud van natuurgebieden.
De kortfilm:
 – Onderwerp: Kies een duidelijk onderwerp, liefst iets waardoor je je aangesproken voelt, en dat past in de tijdsgeest.
 –  Maak een plan: Maak een plan voor de kortfilm. Denk na over de structuur, de verhaallijn, de personages en de boodschap die je wilt overbrengen.
 – Maak een draaiboek en een storyboard. Dit helpt je om een duidelijke structuur te hebben en te weten welke beelden en scènes je nodig hebt om het verhaal te vertellen dat je wilt vertellen.
Een draaiboek is een geschreven document dat de structuur, dialogen, personages en acties van de film beschrijft. Dit helpt bij het organiseren van de film en geeft je een leidraad voor de productie.
Een storyboard is een visuele weergave van de scènes en shots die in de film zullen worden opgenomen. Het is een handige tool om te visualiseren hoe de film eruit zal zien en kan ook helpen bij het plannen van de opnames.
Hoewel het niet altijd nodig is om een professioneel gedetailleerd draaiboek en storyboard te maken, kan zelfs een eenvoudige versie ervan helpen om de productie van de film beter te plannen en een duidelijker idee te hebben van hoe de film eruit zal zien.
 – Houd het simpel: Een kortfilm moet kort zijn, dus houdt het simpel en focus op een enkel verhaal of idee. Vermijd complexe verhaallijnen en te veel personages.
 – Zorg voor een goede uitrusting: Zorg voor een goede camera en accessoires, zoals een microfoon, een statief en extra batterijen en geheugenkaarten. Lampen voor extra belichting, een monitor en eventueel een laptop zijn ook belangrijk.
 – Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht: Maak gebruik van het natuurlijke licht om de beelden goed te belichten. Natuurlijk licht kan een scène een bepaalde sfeer en emotie geven.
 – Geluid: Geluid is een belangrijk onderdeel van een kortfilm. Zorg voor een goede audio-opname en gebruik muziek en geluidseffecten om de emoties van de kijker te versterken.
 – Wees creatief: Wees creatief en experimenteer met verschillende camerahoeken, montagetechnieken en visuele effecten om je kortfilm visueel interessant te maken.
 – Montage: Zorg ervoor dat je de beelden goed uitsnijdt, kleuren corrigeert en dat er een goede volgorde in de shots zit. Denk ook na over de muziek en geluidseffecten die je wilt gebruiken.
– Houd de kortfilm kort: Een kortfilm moet kort zijn om de aandacht van de kijker vast te houden. Houd de film daarom kort en bondig, bijvoorbeeld tussen de 5 en 15 minuten.
– Deel de film: Als de film af is, deel deze dan met vrienden en familie. Zo kunnen zij ook meegenieten van je werk en krijg je feedback op je kortfilm.
Algemeen:
Live geluid is zeer belangrijk voor elke film die je maakt. Neem daarom, op elke locatie, voldoende live omgevingsgeluid op om de gaten op te vullen en vervelende buitenbeeldse geluiden te vervangen.
Welk type film je ook maak en voor welk publiek je je film ook maakt, deel de film met je publiek.
Voor de amateurfilmer die zich richt op een groter publiek is het bijna logisch dat je je film via YouTube of Vimeo deelt.
Als er amateurs zijn die via TikTok hun korte productie willen delen, film dan verticaal want de kijker zal je productie ook verticaal bekijken. (Vele montageprogramma’s zijn al voorzien om verticale beelden te verwerken)
Je kunt ook je filmproductie inzenden naar een filmfestival. Hoewel er steeds minder festivals zijn, moet je dit echt doen. Ook via dat kanaal kan je werk door een groter publiek gesmaakt worden.
Als je film gericht is op een specifieke doelgroep, zorgt dan ervoor dat in deze doelgroep je film een grote verspreiding krijgt.
Besteed tijd en moeite aan de verspreiding van je film. Het zou spijtig zijn dat je een film maakt die slechts door een paar personen gezien wordt.
Marc Huygelen
Voorzitter VAC