Nieuwsbrief 3 – 2023

Dag VAC’er
Dag Amateurcineast,
In deze nieuwsbrief vindt u alle richtlijnen voor ons filmfestival 2023 terug, evenals het inschrijvingsformulier.
Daarnaast vindt u een verslag van de opleidingsdag die VAC gehouden heeft op 11 maart 2023.
Als technisch artikel behandelen wij het onderwerp “Scherptediepte”. Alles wat u moet weten wordt aangehaald. In deze nieuwsbrief geeft VAC een beknopte inleiding, op de site staat het technisch artikel dat u kunt lezen door het via deze nieuwsbrief aan te klikken.
Ook is er een mail van Hugo Van der Schoot, Team verantwoordelijke van de filmclub K.C.L.G.
———————————————————————-
Filmfestival VAC 2023
Het jaarlijks filmfestival van VAC zal plaatsvinden op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2023.
Zoals gewoonte is de locatie het OC Ermenrike in Kieldrecht.
Het wedstrijdreglement en het inschrijvingsformulier zijn op de website gezet.
Inschrijvingen kunnen tot 10-09-2023.
Per deelnemer kunnen er slechts 2 films ingeschreven worden en de duur van de film is beperkt tot 30 minuten.
Zoals in 2022 zal er één hoofdprijs gegeven worden aan de beste fictie film en de beste non-fictie film. Daarnaast worden 4 speciale prijzen toegekend:
• Een prijs voor de Fotografie
• Een prijs voor de Originaliteit
• Een prijs voor de Continuïteit van het beeld en het geluid
• Een prijs voor het Verhaal
Wij rekenen op veel deelnemers en veel mooie films. Dit is immers de reden van het bestaan van een filmfestival.
Marc Huygelen
Voorzitter
———————————————————————–
Opleidingsdag 11 maart 2023
Op vrijdag 11 maart 2023 organiseerde Vac een opleidingsdag in Vrasene.
In de voormiddag werden door Marc Huygelen de nieuwste mogelijkheden van Freeplaymusic toegelicht.
Daarnaast werd ook de audiobibliotheek van YouTube uitgebreid besproken. Vermits dit een vrij toegankelijke audio- bibliotheek is, was het voor VAC een must het gebruik hiervan toe te lichten aan haar leden. VAC is er immers om haar leden optimaal te ondersteunen.
In de namiddag is er door Rudy Willox uitgebreid ingegaan op ‘het ritme van de film’. Aan de hand van verschillende voorbeelden werd de aandacht gevestigd op het belang van bij de montage rekening te houden met de sfeer en het ritme dat de filmproductie moet hebben. – Dynamic Cutting –
De dag was gericht op de leden van VAC en andere geïnteresseerden, die op zoek waren naar manieren om hun vaardigheden te verbeteren en hun kennis op te frissen.
Al met al was de opleidingsdag van VAC een succesvolle en inspirerende dag voor de vele belangstellenden die geïnteresseerd zijn in videoproductie. De dag bood waardevolle inzichten en kennis en gaf deelnemers de kans om hun vaardigheden te verbeteren en nieuwe contacten te leggen.
Verschillende filmclubs hebben ondertussen al gevraagd een deel van de uiteenzetting tijdens een clubavond te komen toelichten aan hun leden.
Marc Huygelen
———————————————————————–
Scherptediepte – Alles wat je er moet van weten –
Scherptediepte verwijst naar het deel van een video dat scherp is, terwijl de rest onscherp wordt weergegeven. Het wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het diafragma van de lens, de brandpuntsafstand en de afstand tussen de camera en het onderwerp. Het gebruik van scherptediepte in videoproducties kan helpen bij het creëren van een visueel interessante en esthetisch aantrekkelijke ervaring voor de kijker.
Een efficiënt gebruik van scherptediepte kan worden bereikt door bewust te kiezen voor een bepaald type scherptediepte op basis van het verhaal dat je wilt vertellen. Een ondiepe scherptediepte, waarbij slechts een klein deel van het beeld scherp is en de rest onscherp is, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de aandacht van de kijker op een specifiek onderwerp te vestigen en om een gevoel van intimiteit te creëren. Dit kan handig zijn bij close-up shots van mensen of voor het benadrukken van een specifiek detail in een product.
Een diepere scherptediepte, waarbij een groot deel van het beeld scherp is, kan daarentegen worden gebruikt voor landschappen of om een gevoel van ruimte en diepte te creëren.
Het gebruik van scherptediepte in videoproducties kan dus helpen om een bepaalde sfeer en emotie over te brengen en om de kijker te betrekken bij het verhaal dat je wilt vertellen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de context van het verhaal en de boodschap die je wilt overbrengen, zodat het gebruik van scherptediepte effectief en efficiënt is.
Voor de technische kant en de specifieke aandachtspunten over scherptediepte verwijs ik naar het artikel dat kan gelezen worden door te hier klikken.
Marc Huygelen
———————————————————————-
Te koop aangeboden 16 mm projector Siemens van K.C.L.G.
Vanwege Hugo Van der Schoot heb ik volgende mail ontvangen.
Hallo,
Even voorstellen ik ben teamverantwoordelijk van de K.C.L .G. bij ons in de club loopt het stilaan ten einde gezien de hoge leeftijd.
Ik heb nog een zeldzame Siemens 16mm filmprojector Type TL 6.6 in het bezit die weg mag met twee passende versterkers .
Is in goede staat vraagprijs 400 euro.
Al op voorhand bedankt.
Van der Schoot Hugo
hugovanderschoot1@gmail.com
GSM.0473538605
De Inhoud spreekt voor zich.
De geest van deze mail dient iedereen die door het amateurfilmen geboeid is te betreuren, maar het is spijtig genoeg geen alleenstaand feit. Andere clubs worstelen ook om te overleven, sommigen stoppen ermee, slechts enkele groeien nog.
———————————————————————–
Veel filmplezier,
Marc Huygelen
Voorzitter