Nieuwsbrief 11 – 2021

Beste VAC’er,
Beste filmvrienden,
In deze nieuwsbrief zullen wij het noodgedwongen hebben over COVID 19. Daarnaast zullen we de lidgelden en het filmfestival  toelichten, en een technisch artikel schrijven over de 4 belangrijkste componenten die moeten gecontroleerd worden bij de aankoop van een computer voor videobewerking.

 Covid 19

De vorige nieuwsbrief ben ik begonnen met te melden dat COVID aan een  4de golf was begonnen die niemand spaart.
Deze 4de golf is ondertussen een tsunami geworden die momenteel nog steeds aan intensiteit wint.
Als wij vorige maand nog overtuigd waren dat alle activiteiten konden doorgaan, moeten wij nu een iets voorzichtiger standpunt innemen.
De voor 11 december 2021 geplande opleiding moeten wij, tot onze grote spijt, afgelasten, of beter, laten doorgaan op een later tijdstip, voorjaar 2022.
Het filmfestival blijft gepland voor 15 en 16 januari 2022. Tenzij van overheidswege ( nationaal, federaal of lokaal) er regels uitgevaardigd worden die het onmogelijk maken dit festival te laten doorgaan, blijft dit gewoon gepland. Eerstdaags zal aan de deelnemers de projectievolgorde meegedeeld worden.

Lidgelden 2022 

Zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld blijft het lidgeld behouden op 25 euro.
In deze 25 euro is ook het gebruik van de library muziek  Freeplaymusic inbegrepen.
In tegenstelling tot andere library muziek is deze muziek toegankelijk voor alle leden. VAC heeft er immers voor gekozen Freeplaymusic  als onderdeel van het lidgeld te zien, zodat de individuele kost laag gehouden kan worden.
De films voorzien van Freeplaymusic mogen ook op YouTube geplaatst worden.

Filmfestival 2021 

Het filmfestival 2021 van VAC gaat door op 15 en 16 januari 2022 te Kieldrecht.
Bij een bezoek aan de schouwburg Ermenrike heb ik vastgesteld dat de werken niet af zullen zijn. Maar sinds 15/11/2021 is er terug een gebruik van de zaal mogelijk. (o.a.  de plaatselijke toneelvereniging maakt veel gebruik van deze zaal)
De Inkom en het cafetaria zijn nog niet vernieuwd maar daar is een oplossing voor uitgewerkt.
Er zijn 52 films ingeschreven. Wij moeten op zaterdag en op zondag om 10.00 uur aanvangen met de projectie om s’avonds op een redelijk uur te kunnen eindigen ( zaterdag rond 19.00 uur en zondag rond 18.00 uur).
Alle coronamaatregelen moeten gevolgd worden door ons als inrichters en u als bezoekers.
Momenteel wil dit zeggen tonen van de COVID pas bij de inkom, en permanent dragen van het mondmasker.
Als de regels veranderen zullen wij ons moeten aanpassen.
Ik ben mij bewust dat dit zeer onaangenaam is, maar wij volgen deze regels niet enkel omdat ze opgelegd worden, maar voornamelijk om onszelf en de anderen te beschermen.

De 4 belangrijkste componenten bij de aanschaf van een nieuwe computer om video te bewerken.

De aankoop van een computer voor videobewerking doen, gebeurt niet elk jaar.
Daarom is het belangrijk dat u een computer koopt die vlot kan gebruikt worden vandaag, maar ook de eerstvolgende jaren.
Deze vier belangrijkste componenten zijn:
de processor
het RAM geheugen
de GPU en VRAM
het opslagmedium
De processor.
De basis van elke computer is de Central Processing Unit (CPU). De CPU doet al het reken- en verwerkingswerk binnen uw computer.
Een CPU bestaat uit cores en threads.
Een Core is een verwerkingseenheid binnen de CPU. Een Octa-Core processor heeft 8 verwerkingseenheden. Dit wordt door het besturingssysteem aanzien als 8 fysieke kernen.  Het zorgt voor een sneller systeem omdat het uw computer in staat stelt meerdere programma’s en taken tegelijk uit te voeren. Voor video-editors is een Multi-Core CPU een must. Zes of meer cores zouden voldoende moeten zijn voor de meeste video- en effectprogramma’s.
Komt daarbij dat we naar de snellere processoren moeten zoeken.  AMD en Intel zijn beide zeer grote producenten. Om via DaVinci Resolve  RAW beelden vlot te kunnen verwerken en bewerken gaat mijn voorkeur naar een Intel processor ( I9 16 cores kloksnelheid 3.2 Ghz) maar ik ben ervan overtuigd dat AMD gelijkwaardige processoren maakt. Daarnaast komt nog een aangepaste GPU kaart. (zie verder)
Threading, of Hyper-Threading, is een manier voor één fysieke CPU-kern om bronnen in wezen op te splitsen Ze worden dan door het besturingssysteem aanzien als twee virtuele kernen. Hierdoor kan een enkele kern uitvoeringsbronnen opsplitsen en processen versnellen. Voor een moderne CPU wordt het aanzien  als een toegevoegde functie en is het handig voor multitasking en het toevoegen van een extra prestatielaag.
Het RAM geheugen.
RAM, ook wel intern geheugen of werkgeheugen genoemd, staat voor Random Access Memory.
Random Access Memory (RAM) is een ander belangrijk onderdeel van elke computer. Hier bewaart uw processor tijdelijke bestanden.
RAM zal bijdragen aan de grootte en soorten processen die uw computer kan uitvoeren.  Elk programma, ook uw besturingssysteem, heeft geheugenvereisten . Deze worden in een tijdelijk bestand (RAM geheugen) opgeslagen.  Hoe meer in dit tijdelijk geheugen kan worden opgeslagen en hoe minder gegevens uit de harde schijf moeten gehaald worden om uw programma te laten draaien, hoe sneller uw computer werkt.
RAM is verkrijgbaar in DDR4 en in DDR5 formaat. DDR5 is aanmerkelijk sneller dan DDR4 dus bij de aankoop van een nieuwe computer is het zeker aan te raden om hier voor te kiezen.
Beperk u niet in de hoeveelheid RAM geheugen die u laat installeren. Voor vlot videogebruik is 32 GB RAM voldoende. Voor intensieve programma’s  is 64 GB RAM of meer aan te raden.
De GPU en VRAM.
Een graphics processing unitGPU of grafische processor is een processor die gebruikt wordt voor alle videotaken. De GPU is het werkpaard van elke op video gebaseerde toepassing zoals Premiere Pro, Final Cut Pro, After Effects, DaVinci Resolve, Edius en andere. Het is een aparte verwerkingseenheid die wordt geleverd met een eigen RAM (VRAM) die de video-uitvoer van uw computer verwerkt. (VRAM is  Video Random Access Memory)
Voor videobewerking is een aangepaste GPU onontbeerlijk.  Een hoogwaardige Nvidia- of AMD-eenheid met minimaal 8 GB VRAM is noodzakelijk. Als uw budget flexibel is, zijn professionele GPU’s zoals de NVIDIA Quadro-serie misschien iets om te overwegen.
De grafische kaarten die aan de moderne eisen voldoen (vb Nvidia RTX3060Ti)  kosten 1000,00 euro of meer. Niet goedkoop maar het vormt de motor om uw videoprogramma te laten draaien.
Een besparing op de grafische kaart en op het werkgeheugen van de grafische kaart is geen optie.
Opgepast, sommige softwareprogramma’s hebben functies die niet werken met bepaalde grafische kaarten. Daarom dient u goed na te gaan dat de videokaart die u koopt perfect werkt met het softwareprogramma dat u gebruikt.
Opslag.
Een goede computer moet ook nog een snelle en voldoende grote gegevensopslagplaats hebben.
Hiervoor is het aan te raden uw computer te voorzien van SSD M2 schijven ( als het kan één voor de C schijf en een tweede als snelle opslagschijf). In feite is dit geen schijf meer maar een geheugenkaart die in de computer op het moederbord via een PCI Express connectie wordt aangebracht en zeer hoge lees- een schijfsnelheden heeft  ( +- 3500MB/s voor een Samsung 980).
Daarnaast zijn klassieke SSD’s  in de computer aan te raden vanwege hun hoge lees- en schrijfsnelheid.
In beide types SSD’s zitten geen bewegende delen meer. ( SSD is Solid State Drive).
De klassieke HDD moet nog niet vergeten worden. Deze HDD kunnen aanzien worden als goedkope opslagruimte. Deze schijven zijn echter niet te aanzien als werkmedium. Ze zijn te traag om met de hedendaagse programma’s te kunnen werken. ( HDD is Hard Disk Drive)
Dus een gouden raad: uw computer moet voorzien worden van SSD’s
Besluit.
Met dit overzicht heb ik u een beeld willen geven van de 4 belangrijkste componenten van een computer waarmee u moet rekening houden als u een nieuwe videocomputer koopt.
Als u een aankoop overweegt dan moet u immers weten waarover de verkoper met u spreekt en welke vragen u moet stellen. Het advies van de verkoper is belangrijk, maar vraag altijd naar een gepaste computer voor uw montage- en uw video-vereisten. Specifieer daarom ook steeds het programma dat u gebruikt. Als de computerverkoper dit niet kent of u niet kan helpen op basis van uw specifiek programma, zoek dan een andere winkel die het wel kan. De aankoop van een video-montage computer doet u immers niet elk jaar.
Veel filmgenot, hou het veilig en maak een mooie film met de beelden die je nog hebt.
Dit is onze hobby, en wij moeten er fier op zijn dit te kunnen doen.
Marc Huygelen
Voorzitter VAC