Nieuwsbrief 9 – 2018

In deze nieuwsbrief kijken we terug op het bezoek van de VAC aan IBC 2018 te Amsterdam op 14 september l.l. en werpen we een blik op hetgeen 2019 te bieden heeft.

IBC 14/09/2018

OP vrijdagochtend zijn wij vertrokken met de groep ingeschrevenen om rond 11.00 uur , na ongeveer 30 min aanschuiven, geregistreerd te worden, onze badge te ontvangen en de Internationale Broadcast Convention in de Rai te betreden.

Waar vroeger IBC zich uitsluitend richtte naar de high-end professionals in beeld en geluid , wordt nu meer en meer aandacht besteed aan de kleinere vakgebruiker, de zakelijke toepassingen en zelf de betere amateur.

Elke fabrikant die zichzelf respecteert is op het IBC aanwezig . Er zijn immers 1700 standhouders , te veel om op één dag te bezoeken, zelfs te veel om ze allemaal voorbij te lopen.

Een aantal vaststellingen hebben we wel duidelijk kunnen maken.

De videocamera is overal prominent aanwezig. Maar we zien enkel nog de geavanceerde videocamera op de standen. Daarnaast is er de videofilmende spiegelreflex- of systeemcamera aanwezig. Deze heeft zijn vaste plek in het videolandschap veroverd, en is dan ook overal terug te vinden. De sensor wordt ook elk jaar groter. De 1-inch-sensor is het minimum dat vandaag gebruikt wordt en de full frame sensor wordt steeds meer normaal.  Hierdoor kan immers meer beeldmateriaal opgenomen worden, zeker op de fast cards en of op de SSD die als opslagmedium meer en meer gebruikt worden. Dit komt dan ten goede aan de postproductie waarbij we meer mogelijkheden tot aanpassingen en correctie van het beeld hebben.

Alhoewel de ‘cine-camera’ op alle standen prominent aanwezig is, zijn ook de ‘run en gun’ camera’s duidelijk aanwezig, en stellen we vast dat een aantal merken een combinatie van beide types camera’s in hun gamma opnemen. Denken we maar aan PanasonicAG-UX180, de Sony FS5, en de Blackmagic Ursa Mini Pro.

Daarnaast stal zeker Atomas de show met haar monitorrecorders in van de Shogun-reeks die op vele camera’s kan toegepast worden.

4K en UHD zijn vandaag duidelijk de norm geworden. Alle camera’s zijn hiervoor uitgerust. Ook de montagesystemen, de montage programma’s en de ganse randapparatuur is 4K geworden. 8K was amper aanwezig, en dan nog enkel in de Future zone.

Conferenties hebben we niet bijgewoond, wel enkele voordrachten over nieuwigheden van een exposant ( Adobe – Blackmagic – Atomos – e.a.)

Voor we het wisten was het 18.00 uur ( sluitingsuur van de beurs) en het uur om huiswaarts te keren. Alle aanwezige VAC-ers hebben veel kunnen bewonderen en hebben zich kunnen vergapen aan vele dure en voor ons onbetaalbare toestellen.

Filmfestivals

Het is voor de filmamateur aangenaam om vast te stellen dat er toch nog verschillende festivals zijn om haar/zijn werk aan een groter publiek te tonen. Als toeschouwer kunnen wij kennis maken met het recente werk van dynamische cineasten.

In december zijn er twee festivals waar veel films te zien zijn.  

NAB 2.0 ( ex-Vakov) organiseert haar festival tijdens het weekend van 8 en 9  december en Breedbeeld  (ex-CVB) organiseert haar festival op 16 december.  Zeker momenten om één of alle twee de festivals bij te wonen.

VAC heeft voor 2019 twee filmfestivals gepland.

Op 10/3/2019 zal in samenwerking met Natuurpunt Waasland het Filmfestival Grenspark Groot Saefftinghe plaatsvinden.

Het is een natuurfilmfestival waar alle natuurfilms over Groot Saeftinghe  en daarnaast alle natuurfilms opgenomen in de BENELUX aan bod zullen komen.

Inschrijvingen kunnen via de website tot 15/2/2019 gebeuren.

Dit filmfestival vormt een hoogtepunt van de activiteiten ingericht door Natuurpunt Waasland naar aanleiding van de oprichting van dit grensoverschrijdende natuurpark en de projecties vinden plaats in het OC Ermenrike te Kieldrecht.

Tijdens het weekend van 13 en 14 april 2019 zal VAC haar 10e jaarlijkse filmfestival inrichten in het OC Ermenrike te Kieldrecht.

Wij creëren met dit 10e festival een traditie die ook volgend jaar zal gehuldigd worden, ttz       Wij willen elke cineast een podium bieden .

Inschrijvingen kunnen via onze website tot 15/3/2019: VAC-film.be

Lidmaatschap 2019

 VAC is er voor de amateurcineast en wordt gedragen door de amateurcineast.

Vandaar is uw inschrijving als lid belangrijk. U kunt ons via uw club uw lidmaatschap laten bevestigen of laten meedelen, of u kunt het persoonlijk rechtstreeks via onze website doen.

Uw lidgelden zijn onze werkingsmiddelen ( 25.00 euro )

In dit lidgeld is ook het gebruik van FreeplayMusic inbegrepen,  voor al uw films zonder commerciële doeleinden gemaakt als amateur

( zoals ook voor de library-muziek geldt, aangeboden door Breedbeeld of NAB 2.0 ).

Uw steun is voor ons belangrijk. Wij wensen u immers nog vele jaren een podium te bieden voor uw filmproducties.

Tevens wensen wij nog vele activiteiten en informatiedagen te organiseren.

Het VAC – bestuur