Nieuwsbrief 5 – 2022

Dag VAC’er,
Dag Amateur-Cineast,
Wegens de verlofplanning van de redactie is deze Nieuwsbrief later dan gebruikelijk.
In deze Nieuwsbrief zullen de gebruikelijke onderwerpen zoals het filmfestival en de vraag naar bestuurders toegelicht worden.
Komen aan bod:
Het nieuwe filmtijdschrift ‘Humbug’
De vraag van Breedbeeld naar inschrijvingen voor hun kortfilmfestival.
Deze wedstrijd staat open voor iedereen maar de prijzen zijn te groot om er geen aandacht aan te besteden.
Belangrijk, er wordt een prijs gegeven wordt aan de beste filmer zonder opleiding aan een filmhogeschool.
Er wordt geen technisch onderwerp besproken.
In deze zomermaanden ga ik ervan uit dat iedereen aan het filmen is.
Marc Huygelen
Voorzitter VAC

—————————
Filmfestival VAC
Zoals in de nieuwsbrief 04-2022 werd meegedeeld zal het filmfestival van de VAC doorgaan in de weekends van 5 en 6 november en 12 en 13 november 2022.
Per einde mei is het wedstrijdreglement en het inschrijvingsformulier op de website geplaatst zodat u uw film kan inschrijven.
De makers van de films die in het afgelaste festival waren ingeschreven worden door VAC gecontacteerd met de vraag of ze hun inschrijving wensen te behouden voor het festival van 2022.
In het reglement is dit expliciet vermeld.
—————————
VAC zoek nieuwe bestuurders
Dit item heb ik reeds verschillende malen in de nieuwsbrief vermeld.
Tot nu heb ik twee reacties gekregen en dan nog om te melden dat zij het niet opportuun vinden om in het bestuur te zetelen.
Het spreekt voor zich dat ik als voorzitter mijn besluiten moet trekken uit de respons op de gestelde vraag.
Hierbij heb ik alle begrip voor het gebrek aan interesse om tot het bestuur toe te treden. Als bestuurder krijg je immers de taak om mee te zoeken naar de wijze waarop VAC zich in de toekomst moet profileren om op een zinvolle wijze een bijdrage te leveren voor de film-amateurs in Vlaanderen.
Indien er alsnog iemand zich geroepen voelt om hieraan mee te werken dan kan men zich kenbaar te maken via email (voorzitter@vac-film.be).
De continuïteit kan immers enkel door nieuwe ideeën gerealiseerd worden.
————————-
Een nieuw filmtijdschrift ‘ HUMBUG’
Vanwege Johannes de Breuker, kernredacteur van HUMBUG, hebben wij volgende mededeling ontvangen.
Er is een nieuw onafhankelijk filmtijdschrift: Humbug. Online focussen we op actuele films, met wekelijkse interviews en recensies. In ons mooi vormgegeven magazine kijken we daarnaast door de lens van cinema naar de wereld. En dat vier keer per jaar. Met interessante interviews, frisse essays, prikkelende columns en veel illustraties. Want Humbug wil beeldend even verleidelijk zijn als de films die het bespreekt.
 Humbug is een onafhankelijk en niet-gesubsidieerd initiatief dat gelanceerd werd tijden Film Fest Gent 2021 en intussen drie magazines publiceerde. Een abonnement kost €40 en kan je eenvoudig via deze link bestellen. Organisaties die meerdere abonnementen willen afsluiten, mailen best naar promo@humbugmag.be. Losse nummers kan je ook online kopen, of in deze verkooppunten.
 Onze redactie bestaat uit filmjournalisten die schrijven voor media als De Standaard en Knack Focus. En onze schrijvers? Die komen van overal. Van De Groene Amsterdammer en De Filmkrant, tot Klara en De Morgen. Eveneens biedt Humbug de kans aan opkomende schrijvers.
 Hopelijk mogen we u verwelkomen als abonnee!
Johannes de Breuker
kernredacteur
—————————
BREEDBEELD   kortfilmfestival ’22 – call for entries
De 10e editie van het BREEDBEELD kortfilmfestival opent haar deuren voor een nieuwe lading kortfilms.
Van 3 tot 6 november, plaatst het festival kortfilms van opkomende cineasten in de kijker, in De Studio in Antwerpen. Zowel fictie, animatie als documentaire komen daarbij aan bod.
Het kortfilmfestival staat open voor films van alle makers, de voornaamste voorwaarde is dat je film gemaakt is zonder VAF-subsidie, wildcard-budget en niet in opdracht van een productiehuis of zender.
Er worden prijzen uitgereikt voor beste fictiefilm, beste animatiefilm en beste documentaire, en er is een prijs voor de beste cineast zonder een opleiding aan een filmhogeschool.
Aan elke prijs hangt een cheque van €1000 vast.
Je film inzenden is gratis en kan t.e.m. 31 augustus.
De inzendingen verlopen via filmfreeway en zijn helemaal gratis.
Info –  Klik hier
—————————