Nieuwsbrief 4 – 2021

Beste VAC’er,
Beste filmvrienden,
Covid 19 blijft het jaar beheersen.
Maar na de moeilijke periode die we hebben meegemaakt en nog meemaken, is er beterschap In het vooruitzicht.
Steeds meer mensen worden gevaccineerd en de overheid laat opnieuw, op beperkte schaal en volgens strikte protocollen, samenkomsten toe.
Wij hopen dat de toestand blijft verbeteren zodat wij in het najaar ons jaarlijks filmfestival kunnen organiseren.
In deze nieuwbrief bekijken we de verschillende types HDMI kabels.
Vandaag is de HDMI kabel de voornaamste verbinding tussen audio en video toestellen.
Ook de verbinding tussen uw PC en uw monitor verloopt met een HDMI kabel.
Op de laatste grafische kaarten worden ook DisplayPort verbindingen gebruikt.
HDMI. of High Definition Multimedia Interface.
HDMI kabels vormen een aansluiting voor audio- en videosignalen in on-gecomprimeerde digitale vorm.
Niet elke HDMI kabel kan voor hetzelfde gebruikt worden.
Ze lijken allemaal op mekaar want ze hebben dezelfde aansluiting.
Het verschil ligt In het gebruik van deze kabels.
Een woordje uitleg:
We kennen de standaard HDMI kabel.
Deze kabel kan tot 1080i of 720p video verwerken. Dit is van de toepassing op oudere digitale tv-decoders of DVD spelers met HDMI aansluiting.
Dit soort kabel is niet meer in overeenstemming met de moderne tv toestellen, Dvd of Blue-Ray spelers.
Momenteel wordt de high speed HDMI kabel gebruikt.
Deze kabel kan 1080p resolutie en de meeste 4K varianten aan.
Om van high speed HDMI kabel te spreken moet deze kabel een doorvoersnelheid hebben van meer dan 10 GBps.
Men spreekt ook over High Speed HDMI kabel met ethernet. Dit impliceert dat er een extra data kanaal voor netwerken mee voorzien is in deze kabel.
We kennen ook de premium high speed HDMI kabel.
Deze HDMI kabel, al dan niet met ethernet, is, in tegenstelling tot de gewone high speed HDMI kabel, een kabel die getest is op een doorstroomsnelheid tot 18 GBps. Met andere woorden, als u monteert in 4K aan 60 frames per seconde, eventueel met HDI content, dan kan u best voor deze kabel kiezen. Anders blijft uw beeld haperen op uw scherm.
Recent is ook de ultra high speed HDMI kabel op de markt gebracht. Deze kabel kan tot 48 GBps overdragen . Dit is nodig voor video van 8K aan 60fps en 4K aan 120fps feilloos te kunnen overbrengen.
Deze kabels dienen verplicht gecertifieerd te worden. Deze certificatie kan men vinden zowel op de verpakking als op de meegeleverde QR code.
Veel zullen ze nog niet gebruikt worden, maar ze zijn zeker al voorradig en In de toekomst zal hun belang groeien.
Bij het gebruik van HDMI kabels dienen wij ook met de lengte rekening te houden.
HDMI kabels hebben geen maximale lengte. In de praktijk zijn er echter wel beperkingen. Tot 10 meter kan je zonder problemen een signaal van 1080p sturen. Voor afstanden langer dan 10 meter wordt een actieve kabel vooropgesteld. Een actieve HDMI kabel is voorzien van een ingebouwde booster. In tegenstelling tot een passieve kabel moet een actieve kabel wel in op de juiste richting aangesloten worden.
Om lange afstanden te overbruggen, is het beter een glasvezelkabel of een RGB Kabel te gebruiken. Wel dient op beide uiteinden van deze kabel een converter geplaatst te worden die het HDMI signaal omzet. Deze converters bestaan voor alle types van signalen.
(BlackMagic micro converters – zie afbeelding – zijn geschikt voor FHD signalen).
Display Port
De DisplayPort werd ontwikkeld in 2006 en wordt als aansluiting toegepast op high end computers of beeldschermen. Het wordt aanzien als een grote concurrent van de HDMI kabel.
Er zijn veel meer mogelijkheden als u ervoor kiest om een DisplayPort aansluiting te gebruiken.
Zo kan een korte DisplayPort kabel (tot 2 meter lang) veel hogere resoluties doorvoeren. De DisplayPort 1.2, ondersteunt resoluties tot 4K@60Hz.
De nieuwste DisplayPort versie 1.4, ondersteunt zelfs resoluties tot 8K@60Hz. Hierbij wordt voor het eerst (op geschikte monitors) gebruik gemaakt van Display Stream Compression, waarmee u zonder kwaliteitsverlies het beeld comprimeert, zodat u hogere kwaliteit beeld kunt doorsturen.
U kunt twee 4K monitoren aansluiten op één DisplayPort aansluiting en met extreem hoge verversingssnelheden werken. Als uw grafische kaart dit ondersteunt, kunt u zelfs met verversingssnelheden tot 240Hz werken (in Full HD resoluties).
De mogelijkheid om meerdere schermen op één poort aan te sluiten is misschien wel het grootste voordeel van de DisplayPort aansluiting.
Ik hoop u met deze toelichting op een bondige wijze een beeld te hebben gegeven over HDMI kabels en het verschil te hebben geschetst met DisplayPort aansluitingen.
Marc Huygelen
Vooorzitter VAC