Overzetten van video-opnames op tape naar digitale dragers

Overzetten van video-opnames op tape naar digitale dragers

We hebben allemaal wel oude videocassettes of DVD’s, die we graag nog eens zouden bekijken, maar we hebben geen toestellen meer om ze weer te geven of ze zijn niet meer aangesloten wegens verouderd.
Ook ze eventueel opnieuw kunnen monteren en verbeteren zou mooi zijn, maar hoe?
Het is makkelijker dan je denkt, en misschien heb je het nodige in huis.
Het hoeft zelfs helemaal niet zo duur te zijn om een digitale kopie op je PC te toveren van je dierbare herinneringen.
VIDEOBANDEN
Daarvoor moet je natuurlijk beschikken over afspeelapparatuur, aangepast aan je tapes.
Daarnaast heb je een Capture-kabel of een capture-kaart nodig die, via de USB-aansluiting het analoge signaal overbrengt naar je computer als MPEG-2 bestand (720 x 576).
Let er wel op dat je geen te lange verlengkabels gebruikt want die kunnen haperingen in je transfer veroorzaken.
Eenmaal gedigitaliseerd kan je de verkregen MPEG-2 bestanden importeren in een video-montageprogramma om verbeteringen aan te brengen.
Het eerste wat je dan doet is het trackingsignaal, dat als een storende vervormde streep onderaan in je beeld loopt, verwijderen door het beeld lichtjes in te zomen en te verplaatsen naar onder zodat die streep niet meer zichtbaar is.
Je kan ook het contrast en de scherpte lichtjes bijwerken, maar met mate.
Het klankvolume is gewoonlijk ook ondermaats, dus kan dat ook bijgewerkt.
Je kan ook inbouw video- of streamingkaarten gebruiken, maar die werken meestal enkel met HDMI-in en onze verouderde toestellen bezitten geen HDMI-aansluiting.
Heb je nog een DVD-recorder staan, dan kan je die ook als opnametoestel gebruiken.
Je hoeft dan enkel de video-en audio-out van je weergavetoestel via kabel aan te sluiten aan de video-en audio-in van je DVD-recorder en je analoog signaal op te nemen op de harddisk van je DVD-recorder en zo naar een DVD.
Ook kan je sommige HDV (cassette) camera’s of HDV recorders gebruiken om het, op mini-DV opgenomen sign aal, daarna via de Firewire ingang van je computer te capteren als MPG-2 of AVI-bestand.
DVD’s
 De eenvoudigste manier om video’s van je DVD’s om te zetten naar bewerkbare bestanden op de computer, is de VOB bestanden( in de VIDEO_TS map van de DVD) te kopiëren naar een map op de harde schijf.
Nadien converteer je de *.vob bestanden met Format Factory (gratis te downloaden op https://filehippo.com/download_format-factory/) of een ander converteerprogramma (http://www.pavtube.com/video_converter/) naar MPEG-2 (720 x 576).
Daarna kan je deze gewoon bewerken zoals hierboven beschreven.
Je kan de DVD-bestanden ook gewoon rechtstreeks importeren in je computer via je montageprogramma, maar dan mag je bij de bewerking de DVD niet verwijderen voor je alle bewerkingen hebt uitgevoerd en de tijdlijn geëxporteerd hebt naar een nieuw MPEG-2 bestand.
Als je iets niet begrijpt kan je altijd hulp vragen.
Roald ROOS