Nieuwsbrief 3 – 2021

Beste VAC’ers,
 Een mogelijk film-idee.
Nu het terug lente is, de dagen langer worden en er terug meer kleur in de natuur komt, kunnen we met nieuwe moed trachten een filmproductie te starten.
Er zijn in de natuur veel belangrijke momenten die kunnen gefilmd worden, maar het voorjaar biedt de meeste kleurnuances. Ik denk hierbij aan de velden met bloeiende narcissen, het bloeien van de fruitbomen en dergelijke. Dit kleurenpallet kan een aanleiding zijn om erop uit te trekken.
Als je een tuin hebt zijn de kleuren in je eigen tuin een mogelijk filmonderwerp.
Buiten de Belgische grenzen gaan, mag niet en filmen met meerdere mensen samen is ook niet toegelaten. We moeten alles kleinschalig doen, liefst buiten, daarom mijn voorstel om iets in de natuur te filmen.
Tracht geen super spectaculaire beelden te maken. Als het lukt is dit perfect, maar ook met gewone beelden kunnen mooie films gemaakt worden.
Het is belangrijk dat we blijven filmen. Zeker in dit voorjaar is een natuurfilm maken belangrijk omdat we 2 zaken combineren, onze hobby en het in beweging blijven.
Website VAC
De website van VAC biedt naast een overzicht van de activiteiten ( die momenteel stilliggen tgv de richtlijnen mbt COVID 19) toch nog interessante links. Zo hebben we de rubriek rechts onderaan  DIGITAL MOVIE. Digital Movie is een 2 maandelijks tijdschrift dat specifiek gericht is op de filmer en de fotograaf.  Alle nieuwe toestellen en besprekingen van bestaande toestellen zijn er terug te vinden. De digitale versie is geen kopie van het tijdschrift. Het neemt een aantal revues en nieuws items over en het geeft ook de mogelijkheid om onderwerpen die in het verleden belicht werden te raadplegen. Het is zeker een aanrader hierop eens door te linken.
 Filmfestival 2021
Traditioneel organiseert de VAC haar filmfestival in het voorjaar. Wij hebben hierover nog niets bericht.
Vorige zomer hoopten wij dat het voorjaar een nieuwe streefdatum zou zijn, maar al snel werd het duidelijk dat dit niet kon. Wij richten ons op het najaar,  zonder er nu al een datum op te plakken. Zolang de pandemie niet onder controle is en de samenkomsten van groepen mensen verboden worden zitten wij met onzekerheid.
Een virtueel festival lijkt ons geen volwaardig alternatief. Op een virtueel festival is er geen menselijk contact tussen de deelnemers en hun supporters.
Het doel van de VAC is ‘ de amateurcineast een podium te bieden’.  Dit hebben wij steeds letterlijk gedaan. Niet enkel de filmproductie werd geschenen, maar ook de amateurcineast werd voorgesteld. Ook in de toekomst wensen wij deze wijze van invulling van ons doel te behouden.
Van zodra wij enig zicht krijgen op een nieuwe festivaldatum zal ik hierop terugkomen.
Marc Huygelen
Voorzitter VAC