Nieuwsbrief 8 – 2021

Beste Amateurfilmer,
Beste VAC’er,
De zomer nadert haar einde. Dit jaar hebben we nog niet veel zomers weer gekend. In tegendeel, België en andere delen van Europa werden getroffen door natuurfenomenen die, volgens kenners,  getuigen van de invloed van de klimaatveranderingen
Toch gaat het leven verder en blijven wij onze hobby trouw.
In deze nieuwsbrief nogmaals een oproep om deel te nemen aan het filmfestival van de VAC. Daarnaast zal ik een overzicht geven van de voor mij essentiële benodigdheden voor de actieve filmer

Filmfestival 2021 

Zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld heeft de VAC haar Filmfestival 2021 moeten verschuiven naar 15 en 16 januari 2022.
De inschrijvingen komen binnen maar niet zo vlot als vroeger. Dus als je een film hebt die nog kan ingeschreven worden, wacht dan niet.
Gebruik het inschrijvingsformulier.  Als inrichters geeft dit ons sneller een idee hoe wij de dagindeling kunnen plannen.

 
Essentiële benodigdheden voor de filmmakers

( Ik heb mij voor dit artikel laten inspireren door een artikel van Chris Monlux  gepubliceerd in Videomaker)
Filmmaken is een prachtige kunst, maar er zijn veel hulpmiddelen nodig om filmmaker te worden.
Essentieel is dat u een camera met opslagmedia ( SD kaart, C-fast kaart of SSD), een correcte lens voor uw camera ( als uw camera verwisselbare lezen heeft)  en een computer hebt. Deze computer moet dan nog voorzien zijn van een aangepast montage programma.
Alvorens te gaan filmen, dient u een aantal punten na te gaan, zodat u geen onverwachte moeilijkheden tegenkomt. Elk van de hieronder behandelde punten vormt een onderwerp dat afzonderlijk kan behandeld worden.
Essentiele aandachtspunten bij het gaan filmen:
   • Camera-steun
   • Filmtas
   • ND-filter
   • 5 in 1 reflector
   • Externe microfoon
   • Koptelefoon
   • Gaffer tape
   • Kleine set gereedschap

( Lees hier verder)

Al deze hierboven opgesomde punten zijn op zich niet spectaculair. U kent ze allemaal.
Toch is het belangrijk ze nog eens op te lijsten.
Zoals in de inleiding gezegd, ga ik ervan uit dat een camera aanwezig is, eventueel met een aparte monitor. In de postproductie moet een voldoende krachtige PC met een goed montageprogramma beschikbaar zijn.
Het spreekt voor zich dat u uw camera moet kennen en dat u moet weten hoe u er de beste kwaliteitsbeelden mee kunt maken. In de montage moeten deze beelden op de beste wijze tot een verhaal gebracht worden.
Maar hou ermee rekening, de kijker ziet veel sneller dan hij hoort. Dus als de kwaliteit van de beelden niet zeer goed is, dan mag de postproductie nog subliem gebeuren, een deel van de kracht van uw film gaat verloren.
Ik hoop dat wij met deze opsomming u helpen om uw nieuw filmproject foutloos te laten verlopen.
Marc Huygelen
Voorzitter VAC