Warning: The magic method Visual_Form_Builder::__wakeup() must have public visibility in /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/visual-form-builder/visual-form-builder.php on line 68 Deprecated: Required parameter $per_page follows optional parameter $orderby in /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/visual-form-builder/admin/class-entries-list.php on line 173 Deprecated: Required parameter $per_page follows optional parameter $orderby in /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/visual-form-builder/admin/class-forms-list.php on line 217 Warning: The magic method Visual_Form_Builder_Form_Display::__wakeup() must have public visibility in /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/visual-form-builder/public/class-form-display.php on line 35 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/visual-form-builder/visual-form-builder.php:68) in /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 614 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/visual-form-builder/visual-form-builder.php:68) in /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 622 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-content/plugins/visual-form-builder/visual-form-builder.php:68) in /customers/9/9/3/vac-film.be/httpd.www/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 VAC https://www.vac-film.be Wij geven elke amateur-cineast een podium Sun, 01 Aug 2021 12:25:29 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 Nieuwsbrief 7-2021 https://www.vac-film.be/2021/08/01/nieuwsbrief-7-2021/ https://www.vac-film.be/2021/08/01/nieuwsbrief-7-2021/#respond Sun, 01 Aug 2021 12:25:29 +0000 https://www.vac-film.be/?p=1756 Lees verder ]]> Dag amateurfilmer,
Beste VAC’er,
De zomer is reeds helfweg en we hebben nog niet veel zomers weer gekend. In tegendeel België en andere delen van Europa werden getroffen door stormachtige regens die voor veel schade zorgen.
Ook het bestuur van de VAC staat hierbij stil en leeft mee met het geleden menselijke en materiele verlies.
Toch gaat het leven verder en blijven wij onze hobby trouw.
In deze nieuwsbrief nogmaals een oproep om deel te nemen aan het filmfestival van de VAC. Daarnaast zal het belang van geluid in de film worden toegelicht.

Filmfestival 2021

Zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld heeft de VAC haar Filmfestival 2021, gepland op 6 en 7 november 2021 in het OC Ermenrike te Kieldrecht moeten verschuiven naar 15 en 16 januari 2022.
Wij stellen vast dat de inschrijvingen minder vlot binnen komen. Waarschijnlijk een gevolg van het CORONA jaar 2020 waarin er minder gefilmd is.
Toch dringen wij erop aan niet te wachten.
Hiertoe kunt u het inschrijvingsformulier gebruiken. Als inrichters geeft dit ons sneller een idee over hoe wij de dagindeling kunnen plannen.

Het belang van geluid in uw Videoproductie

Een filmproductie is een hedendaagse wijze om een verhaal vertellen te.
Of dit in de fictie of in de non-fictie sfeer is speelt geen rol.
Een aaneenschakeling van beelden is echter niet voldoende om een boodschap te brengen. Beeld heeft ook geluid nodig, functioneel geluid.
We onderscheiden volgende typen geluiden:
Dialoog
Live geluiden
Muziek
Stilte
Lees verder

Filmliefhebbers gevraagd om mee te werken aan een kortfilm.

Dries Vanhoolandt heeft een script en synopsis geschreven voor een kortfilm getiteld: Dood op het spoor.
Hij zoek naar een manier om dit verfilmd te krijgen en vraagt of er iemand van interesse heeft om aan deze verfilming mee te werken. Zij die interesse hebben kunnen hier de synopsis lezen.
Om eraan mee te werken dan kan Dries Vanhoolandt gecontacteerd worden via email: dries.vanhoolandt@gmail.com
Marc Huygelen
Voorzitter VAC
]]>
https://www.vac-film.be/2021/08/01/nieuwsbrief-7-2021/feed/ 0
Nieuwsbrief 07 – 2021 https://www.vac-film.be/2021/07/28/nieuwsbrief-07-2021/ https://www.vac-film.be/2021/07/28/nieuwsbrief-07-2021/#respond Wed, 28 Jul 2021 21:02:29 +0000 https://www.vac-film.be/?p=1744 Lees verder ]]> Dag amateurfilmer,
Beste VAC’er,
Midden in deze zomer hebben we nog niet veel zomerweer gekend. In tegendeel België en andere delen van Europa werden getroffen door torentische regens die voor veel schade zorgen. Ook het bestuur van de VAC staat hierbij stil en leeft mee met het menselijke en materiele verlies dat er geleden is.
Toch gaat het leven verder en blijven wij onze hobby trouw.
In deze nieuwsbrief nogmaals een oproep om deel te nemen aan het filmfestival van de VAC. Daarnaast zal het belang van geluid in de film worden toegelicht.
Filmfestival 2021
Zoals in de vorige nieuwsbrief gemeld heeft de VAC haar Filmfestival 2021 gepland op 6 en 7 november 2021 in het OC Ermenrike te Kieldrecht moeten verschuiven naar 15 en 16 januari 2022. Wij stellen vast dat er minder snel ingeschreven wordt om deel te nemen. Waarschijnlijk een gevolg van het CORONA jaar 2020 waar er minder gefilmd is.
Toch dringen wij erop aan niet te wachten om in te schijven. Hiervoor kunt u het inschrijvingsformulier gebruiken. Voor ons als inrichters geeft dit sneller een beeld over hoe wij de dagindeling kunnen doen.
Het belang van muziek voor de boodschap in uw Videoproductie
Een filmproductie is meer dan een aaneenschakeling van beelden waarmee we een verhaal vertellen.
Of dit in de fictie of in de non-fictie sfeer is speelt geen rol.
Maar een aaneenschakeling van beelden is heden zeker niet meer voldoende om een boodschap te brengen. Beeld heeft ook geluid nodig, functioneel geluid.
We onderschijden volgende typen geluiden:
Dialoog
Live geluiden
Muziek
Stilte
Dialoog
Dialoog wordt gebruikt om verduidelijking te brengen aan de beelden.
We kennen On-scheen en Off-schreen dialoog.
Welke we ook gebruiken, het is belangrijk te weten dat elk woord betekenisvol moet zijn en toegevoegde waarde aan de beelden moet geven. Overbodige of niet-zinvolle tekst moet gemeden worden. Maak er geen ‘ praatjes bij plaatjes’ van.
Maak de tekst ook niet nodeloos ingewikkeld.
Een overdaad aan jaartallen, afstanden, hoogten, diepten, namen van dieren en planten, ze worden vergeten door uw publiek en verminderen de aandacht voor uw film. ( Uitzonderingen bestaan in educatieve producties voor een gespecialiseerd publiek.)
De keuze van woorden is extra moeilijk omdat we geen geschreven tekst maken maar een gesproken tekst schrijven.
In een fictie film wordt op een natuurlijke wijze een gesproken taal gebruikt bij het schrijven van de dialogen. Anders klinken de woorden niet als ze uitgesproken worden.
In een non-fictie film is het schijven van commentaar bij een reisverslag, een documentaire of een reportage een uiterst moeilijke activiteit omdat er informatie wordt meegegeven, die meestal opgezocht is, en schriftelijk gevonden wordt. Kopie – Paste mag niet toegepast worden zonder de tekst te vertalen in een gesproken tekst.
Dialoog moet duidelijk moet worden gesproken. Zelfs bij gebruik van dialect is het belangrijk dat het dialect correct wordt gebruikt. Kies altijd een geoefende (eventueel een professionele) stem. Dit geeft een toegevoegde waarde aan uw productie.
Live geluiden
Live geluid maakt een film realistisch. Het betreffen geluiden die men normaal kan horen als we de beelden zien. ( een voorbijrijden auto, een knetterend haardvuur, vogels en wind in een bos, geluid in een restaurant enz)
Deze geluiden weglaten kan enkel als er een speciale bedoeling achter zit. ( accentueren van een gesproken boodschap; creeren van spanning, enz)
Live geluiden moeten niet live opgenomen zijn tijdens de opnames. Ze kunnen uit geluidsbanken komen waar er alle soorten ‘live’ geluiden worden aangeboden. ( Ik verwijs naar Freesound.org als voorbeeld)
Muziek
Muziek maakt een scène spannend, sentimenteel, komisch of majestueus.
Muziek is belangrijk, maar het hebben van de juiste muziek is nog belangrijker.
Geen deprimerende soundtrackt in een bruiloftsreportage , geen vrolijke muziek in een begrafenisreportage ( Bij Fictie film kan dit wel als er bepaalde sfeer mee gecreerd wordt)
Het maakt kijkers warm of bang, bezorgd of vreugdevol.
Het kan het verschil maken tussen een reactie die passief of gepassioneerd is.
Muziek heeft ook de kracht om de perceptie van de kijker voor de beelden te beïnvloeden; geloofwaardigheid, benaderbaarheid, sympathie toevoegen of sympathie ondermijnen.
Muziek heeft het de mogelijkheid, misschien wel meer dan enig ander aspect van een filmproductie, om de toon te zetten voor alles wat je maakt.
Daarom moeten we niet alleen een filmproductie maken dat het publiek met ogen kan zien, maar ook met de oren kan horen om aldus van de sfeer van het verhaal te kunnen genieten.
Muziek wordt veelal uit muzieklibraries gehaald.
VAC biedt hiervoor FreePlay Music aan.
Muziekstukken moeten niet integraal gebruikt worden. Soms zijn slechts enkel noten of akkoorden voldoende om een gevoel, of een sfeer te accentueren.
Te veel muziek mag zeker niet. Hier geldt de regel dat muziek functioneel moet gebruik worden. Overgiet uw beelden niet onder een saus van muziek, want dan gaat de kracht van de beelden verloren.
Stilte
Stilte kan gebruikt worden om de kracht van de beelden in sommige passages van uw film te accentueren.
Onder stilte wordt aanzien het volledig afwezig zijn van elk geluid; geen muziek, geen live geluid en geen dialoog.
Het is een sterk accentueringsmiddel en moet met de nodige omzichtigheid gebruikt worden. Vooral de scene ervoor en erna moet de kracht van de stille scene inleiden en afsluiten.
Als filmmaker moet je geen angst hebben om stilte te gebruiken, maar het is uiterst selectief te gebruiken.
Technisch
Bovenstaande punten zijn belangrijk voor het maken van een goede geluidsband. Maar technisch komt er nog veel meer bij kijken.
Voornamelijk het geluidsvolume speelt een belangrijke rol.
Dialoog moet, als het off-screen gebruikt wordt, overal hetzelfde niveau hebben.
In een on-screen setting moet het niveau wel hetzelfde zijn maar moet rekening gehouden worden met de verschillende ruimten waar de tekst ingesproken wordt. Buiten, in een living of in een kerk, het zijn drie soorten geluid.
Hetzelfde met live geluid. Hier is het geluidsniveau verschillend afhankelijk van wat er waar op de beelden gezien wordt.
Muziek komt er nog eens bovenop en moet ook qua volume aangepast zijn aan de andere geluidsbronnen.
In de eindmixage moeten de verschillende geluidsbronnen elkaar niet storen en moet het geluid dat dominerend moet zijn de bovenhand halen.
Het is aan de filmmaker dit te bepalen
Samenvattend
Ik kan stellen dat geluid in de film de sfeer bepaald.
De beste beelden zijn nodig, maar een goede geluidsband maakt van uw prachtig gemonteerde beelden een schitterend verhaal.
Voor mij is een voorbeeld van een efficiënt gebruik van geluid te vinden in de film van Werner Van den Bulck van 2019 Kijk eens in de koelkast .
Filmliefhebbers gevraagd om mee te werken aan een kortfilm.
Dries Vanhoolandt heeft een script en synopsis geschreven voor een kortfilm getiteld: Dood op het spoor. Hij zoek naar een manier om dit verfilmd te krijgen. Hij vraagt of er iemand van jullie interesse heeft om aan deze verfilming mee te werken. Zij die interesse hebben kunnen hier de synopsis lezen.
Om eraan mee te werken dan kan je contact opnemen met Dries Vanhoolandt via email: dries.vanhoolandt@gmail.com
Marc Huygelen
Voorzitter VAC
]]>
https://www.vac-film.be/2021/07/28/nieuwsbrief-07-2021/feed/ 0
Opleiding Montageprogramma DaVinci Resolve. https://www.vac-film.be/2021/07/04/opleiding-montageprogramma-davinci-resolve-2/ Sun, 04 Jul 2021 12:53:34 +0000 https://www.vac-film.be/?p=1716 Lees verder ]]> Opleiding Montageprogramma DaVinci Resolve.
Een montageprogramma dat enorm aan populariteit wint, is DaVinci Resolve van BlackMagic.
Dit programma is zowel in een gratis versie als in een betalende versie te verkrijgen, en kan aanzien worden als een professioneel montageprogramma.
Laat u echter niet afschrikken door de benaming ‘professioneel’.
Het programma is zeer logisch opgebouwd en op een vrij eenvoudige wijze kan men al veel bereiken.
De gratis versie is DaVinci Resolve 17 en de betalende versie is DaVinci Resolve Studio 17. ( klik hier om naar de downloadprogramma te gaan)
Deze gratis versie is aantrekkelijk omdat de gebruiker zich eerst kan overtuigen van de mogelijkheden van het programma alvorens verdere kosten te maken. Tevens zijn ook alle upgrades gratis, zowel bij de gratis versie als bij de betalende versie.
Op het internet vindt u alle mogelijke tutorials om het programma aan te leren. Maar indien u een diepgaande opleiding wenst die professioneel gegeven wordt, dan kunt u dit volgen in het SNT in de Arsenaalstraat te Brugge
In september start de cursus DaVinci Resolve Deel 1 op maandagnamiddag.
In dit 1ste deel wordt de Editor en Deliver Page uitgediept, waarna u alle bewerkingen kent om tot een mooie, montage te maken.
In het 2de deel (start in januari) komen de Color en de Fusion Page aan bod.
In september gaat er ook een deel 4 van start op dinsdagnamiddag. In dit deel komt de Fairlight (geluid) aan bod. Daar kunt u ook instappen als u al een frequent gebruiker bent van DaVinci Resolve.
De opleiding van het eerste deel heeft plaats elke maandag van 13.30 tot 16.50 uur van 6/9/21 tot en met 20/12/21.
De kostprijs van deze opleiding is 98.00 euro.
Voorafgaande kennis is niet nodig, ook zijn er op de school krachtige computers ter beschikking die gebruikt kunnen worden.
Een verplicht om elke les bij te wonen, is er niet. Sommigen gaan er even tussen uit voor een reis of zijn afwezig voor een andere reden.  Als u dit vooraf laat weten, wordt een persoonlijke mail met de leerstof en/of oefeningen gezonden zodat u die kan inhalen op eigen tempo.
Voor degenen onder u die zich kunnen vrijmaken op maandagmiddag en die een grondige opleiding wensen te volgen in dit montageprogramma lijkt mij dit een aanrader.
Hierbij de link naar het SNT te Brugge, of je kan mij contacteren als je bijkomende info wenst.
Marc Huygelen
voorzitter
]]>
Nieuwsbrief 6 – 2021 https://www.vac-film.be/2021/07/04/nieuwsbrief-6-2021/ https://www.vac-film.be/2021/07/04/nieuwsbrief-6-2021/#respond Sun, 04 Jul 2021 12:50:44 +0000 https://www.vac-film.be/?p=1714 Lees verder ]]> Het jaar is weer over de helft. Het grote verlof is begonnen en de zomerdagen moeten nu het mooiste worden.
De grenzen zijn terug opengegaan en voordat de vierde corona golf begint (dit is ironisch bedoeld) is een weldoend buitenblands verlof nooit te versmaden.
Vergeet niet om uw camera terug ter hand te nemen en de highlights vast te leggen van dit eerste verlof na de corona lockdown.
Als VAC bestuur wensen wij u allen een zeer rustgevend verlof en hopen wij dat u er ook een filmische vakantie van maakt.
In deze nieuwsbrief vindt u een belangrijk artikel over ons filmfestival, een artikel betreffende een diepgaand opleidingsprogramma over DaVinci Resolve en  een remider dat dit jaar te Amsterdan IBC terug plaatsvindt.

Filmfestival 2021

De VAC heeft haar Filmfestival 2021 gepland op 6 en 7 november 2021 in het OC Ermenrike te Kieldrecht. Hiervoor zijn alle reservaties gemaakt en de mededelingen verzonden.
Woensdag 30/6 kregen wij het bericht dat er vervroegd werken zullen plaatsvinden aan het OC Ermenrike, waardoor de zaal niet ter beschikking zal zijn.
Vermits wij op korte termijn niet onmiddellijk een andere locatie met dezelfde faciliteiten kunnen vinden, hebben wij ervoor geopteerd om de datum van het festival met 2 maanden te verlaten naar 15 en 16 januari 2022 .
Het blijft echter het festival van 2021.
Wij blijven ervan overtuigd dat ook op deze datum voor u zal trachten aanwezig te zijn op het hoogtepunt in onze jaarlijkse werking, namelijk het Filmfestival.

Opleiding Montageprogramma DaVinci Resolve.

Een montageprogramma dat enorm aan populariteit wint is DaVinci Resolve van BlackMagic.
Dit programma is zowel in een gratis versie als een betalende versie te krijgen, en kan aanzien worden als een professioneel montageprogramma.
Laat je echter niet afschrikken door de benaming ‘professioneel’.
Het programma is zeer logisch opgebouwd en op een vrij eenvoudige wijze kan men al veel bereiken.
De gratis versie is DaVinci Resolve 17 en de betalende versie is DaVinci Resolve Studio 17. ( klik hier om naar de downloadprogramma te gaan)
Deze gratis versie maakt het aantrekkelijk omdat de gebruiker zich eerst kan overtuigen van de mogelijkheden van het programma alvorens verdere kosten te maken. Tevens zijn ook alle upgrades gratis, zowel bij de gratis versie als bij de betalende versie.              Verder lezen –
IBC 2021
IBC, de jaarlijkse beurs voor alles wat met het audio en vooral visuele medium te maken heeft vindt dit jaar plaats van 3 tot 6 december in de RAI te Amsterdam.
Indien er liefhebbers zijn om dat evenement bij te wonen, kan VAC zorgen voor de gratis inkom.
Eventueel kan afgesproken worden ter plaatse, maar gezien de grote van de beurs en de verscheidenheid van interesses lijkt het logisch dat iedereen er op eigen wijze naar toe gaat en op eigen wijze het verkent. Het spreekt voor zich dat u IBC 2021 kan bezoeken samen met leden van uw club.
Om gratis toegang te krijgen kunt u mij steeds contacteren op: voorzitter@vac-film.be
Marc Huygelen
Voorzitter
]]>
https://www.vac-film.be/2021/07/04/nieuwsbrief-6-2021/feed/ 0
Nieuwsbrief 03 – 2021 https://www.vac-film.be/2021/04/04/nieuwsbrief-03-2021/ Sun, 04 Apr 2021 19:04:51 +0000 https://www.vac-film.be/?p=1614 Lees verder ]]>
Beste VAC’ers,
 Een mogelijk film-idee.
Nu het terug lente is, de dagen langer worden en er terug meer kleur in de natuur komt, kunnen we met nieuwe moed trachten een filmproductie te starten.
Er zijn in de natuur veel belangrijke momenten die kunnen gefilmd worden, maar het voorjaar biedt de meeste kleurnuances. Ik denk hierbij aan de velden met bloeiende narcissen, het bloeien van de fruitbomen en dergelijke. Dit kleurenpallet kan een aanleiding zijn om erop uit te trekken.
Als je een tuin hebt zijn de kleuren in je eigen tuin een mogelijk filmonderwerp.
Buiten de Belgische grenzen gaan, mag niet en filmen met meerdere mensen samen is ook niet toegelaten. We moeten alles kleinschalig doen, liefst buiten, daarom mijn voorstel om iets in de natuur te filmen.
Tracht geen super spectaculaire beelden te maken. Als het lukt is dit perfect, maar ook met gewone beelden kunnen mooie films gemaakt worden.
Het is belangrijk dat we blijven filmen. Zeker in dit voorjaar is een natuurfilm maken belangrijk omdat we 2 zaken combineren, onze hobby en het in beweging blijven.
Website VAC
De website van VAC biedt naast een overzicht van de activiteiten ( die momenteel stilliggen tgv de richtlijnen mbt COVID 19) toch nog interessante links. Zo hebben we de rubriek rechts onderaan  DIGITAL MOVIE. Digital Movie is een 2 maandelijks tijdschrift dat specifiek gericht is op de filmer en de fotograaf.  Alle nieuwe toestellen en besprekingen van bestaande toestellen zijn er terug te vinden. De digitale versie is geen kopie van het tijdschrift. Het neemt een aantal revues en nieuws items over en het geeft ook de mogelijkheid om onderwerpen die in het verleden belicht werden te raadplegen. Het is zeker een aanrader hierop eens door te linken.
 Filmfestival 2021
Traditioneel organiseert de VAC haar filmfestival in het voorjaar. Wij hebben hierover nog niets bericht.
Vorige zomer hoopten wij dat het voorjaar een nieuwe streefdatum zou zijn, maar al snel werd het duidelijk dat dit niet kon. Wij richten ons op het najaar,  zonder er nu al een datum op te plakken. Zolang de pandemie niet onder controle is en de samenkomsten van groepen mensen verboden worden zitten wij met onzekerheid.
Een virtueel festival lijkt ons geen volwaardig alternatief. Op een virtueel festival is er geen menselijk contact tussen de deelnemers en hun supporters.
Het doel van de VAC is ‘ de amateurcineast een podium te bieden’.  Dit hebben wij steeds letterlijk gedaan. Niet enkel de filmproductie werd geschenen, maar ook de amateurcineast werd voorgesteld. Ook in de toekomst wensen wij deze wijze van invulling van ons doel te behouden.
Van zodra wij enig zicht krijgen op een nieuwe festivaldatum zal ik hierop terugkomen.
Marc Huygelen
Voorzitter VAC
]]>
Nieuwsbrief 11 – 2020 https://www.vac-film.be/2020/12/22/nieuwsbrief-11-2020/ https://www.vac-film.be/2020/12/22/nieuwsbrief-11-2020/#respond Tue, 22 Dec 2020 00:07:52 +0000 https://www.vac-film.be/?p=1511 Lees verder ]]> Beste filmvrienden,
Beste VAC’ers,
In nieuwsbrief 8 – 2020 hadden wij het over de verschillende soorten van filmcamera’s.
In nieuwsbrief 10 – 2020 heb ik gesproken over de verschillende accessoires  die zinvol kunnen zijn.
In deze nieuwsbrief wens ik het licht te werpen op het filmen met de smartphone.
Filmen met een Smartphone.
De smartphone, of het nu een IPhone of een ander systeem is, heeft de laatste jaren een enorme evolutie ondergaan.
Vrij logisch want aan de telefoon zelf kan niet veel meer verbeterd worden.
Enkel de data-transmissie kan nog sneller, maar voornamelijk de camera was dringend onderhevig aan grote verbeteringen.
Ondertussen kan filmen in 4K aan 60 fps ons niet meer verbazen.
De geheugencapaciteit van uw smartphone speelt hier een belangrijke rol.
Bij Apple is er geen mogelijkheid om deze te verhogen via een extra sd/mini-sd kaart, bij andere merken zoals Samsung is dit wel mogelijk.
Zeker als er gefilmd wordt in 4K, moet er rekening gehouden worden, dat dit een hogere geheugencapaciteit vergt.
Filmen met het standaard bijgeleverde programma is perfect mogelijk.
Echter lijkt het mij aangewezen een extra app te installeren, die alle mogelijke camera-instellingen biedt die terug te vinden zijn op de video camera of de DSLR camera.
Mijn voorkeur gaat naar Filmic Pro .
Dit is geen gratis app maar kost u 16.99 euro.
Reken hierbij de uitbreiding naar de kleurenaanpassingsmodule (ook ongeveer dezelfde prijs) en uw smartphone is geupgrade naar een professionele video camera.
Uw smartphone kan dan scherpe, extra hoge resolutie beelden registreren.
Er kan worden opgenomen met een dynamisch range tot 12 stops.
De scherpstelling, de diafragma-opening en de sluitingstijd kunnen manueel gebeuren.
Hierbij een toelichting in het Nederlands op YouTube (aanklikken)
Een nog verdere uitbreiding om te filmen met een smartphone is het gebruik van een gimbal.
Persoonlijk gebruik ik een Zhiyun Smooth 4 (actueel 88 euro bij Kamera Express) waarmee de camera en het programma Filmic Pro allemaal samen gekoppeld en gestuurd worden.
Hierbij een toelichting op YouTube (aanklikken).
(Vergeet onderaan de YouTube blz. de taal niet in het Nederlands te zetten zodat u Nederlandstalige ondertiteling hebt.)
Uw smartphone, voorzien van deze 2 accessoires, biedt u de mogelijkheid om veelzijdig te filmen.
Alles wat snel moet gebeuren, en waarvoor u niet te veel en te zwaar materiaal wenst mee te nemen, kan aldus gefilmd worden.
Ik denk aan alle familie evenementen, alle uitstappen, zelfs reizen waarbij men opziet tegen zwaar camerawerk.
Het grootse nadeel van de opnames met Smartphone is de beperkte beeldinformatie waarmee opgenomen wordt.
Ten gevolge van de grote beeldcompressie is er weinig postproductie (voornamelijk aanpassen van kleuren) mogelijk.
Voor kortfilms, natuurdocumentaires, filmsafaries, zelfs belangrijke familie gebeurtenissen (huwelijk, doop of ander feest)  raad ik het filmen met de smartphone af.
Hier is het immers zo dat ongecompresseerd filmen belangrijk is.
Daarvoor is een video- of cinecamera aan te raden, omdat de kwaliteit van deze opnames de postproductie-mogelijkheden niet beperkt.
Als conclusie kan ik stellen dat een Smartphone zeker de moete waard is om mee te filmen.
Vermits elke videocamera die ouder is dan 5 jaar ‘voorbijgestreefd’ is (dat wordt toch beweerd in de vakbladen) en je niet wenst een nieuwe videocamera aan te kopen, is dit misschien een goed alternatief.
Met dit artikel heb ik niet de bedoeling iets te promoten of af te breken, enkel tracht ik de aandacht te vestigen op iets dat misschien ook voor u kan interessant zijn.
Lidgeld 2021
Zoals meegedeeld dienen wij ook voor 2021 het lidmaatschap te innen.
Onze kosten blijven hoog.
Velen onder u hebben dit al gedaan. Onze dank hiervoor.
Zeker in deze Coronatijden is het een riem onder ons hart dat u trouw blijft aan uw hobby en aan de VAC
Met beste filmgroeten,
Marc Huygelen
Voorzitter VAC

 

]]>
https://www.vac-film.be/2020/12/22/nieuwsbrief-11-2020/feed/ 0
Nieuwsbrief 10-2020 https://www.vac-film.be/2020/11/11/nieuwsbrief-10-2020/ https://www.vac-film.be/2020/11/11/nieuwsbrief-10-2020/#respond Wed, 11 Nov 2020 14:30:07 +0000 https://www.vac-film.be/?p=1480 Lees verder ]]>

Beste filmvrienden,
Beste VAC’ers,
In nieuwsbrief 8 – 2020 hebben wij het over verschillende soorten van filmcamera’s gehad.
In deze nieuwsbrief wens ik in te gaan op de vele zinvolle accessoires die aangeboden worden.

Accessoires bij de verschillende filmcamera’s.

Onder de vele accessoire die aangeboden worden om uw video opname tot een goed einde te brengen,
vinden we:  microfoons, extra verlichting, opslagmedia, en stabilisatiemogelijkheden.
In deze nieuwsbrief zal ik enkel de stabilisatiemogelijkheden overlopen.
Hierbij maken wij onderscheid tussen interne en externe stabilisatiemogelijkheden.
Interne stabilisatietoepassingen
In de klassieke videocamera is de interne stabilisatie reeds jaren aanwezig. Hierbij onderscheiden wij een verschil tussen de optische en de elektronische stabilisatie.
Bij de optische stabilisatie wordt de lens of de beeldsensor intern bewogen dit om beeldonscherpte te compenseren.
Bij elektronische stabilisatie wordt in feite de opname een fractie van een seconde uitgesteld totdat het beeld stil staat.
Bij de action camera’s en de smartphone camera’s hebben wij uitsluitend elektronische stabilisatie van de beelden.
Alle stabilisatiesystemen zijn de laatste jaren steeds verbeterd. Het summum van interne stabilisaties vinden we in de action-camera (go-pro) waarbij altijd een stabiel beeld gegenereerd wordt.
Daarnaast hebben we de camera’s met verwisselbare lens ( cinecamera’s – systeemcamera’s)
In vele van deze externe lenzen zit een stabilisator ingebouwd (vb Lumix 12-35 of lumix 35-70)
Hierdoor wordt de stabiliteit van de opnames reeds enorm verbeterd.
Externe stabilisatieaccessoires

Een éénbeenstatief is een eenvoudig maar goed hulpmiddel als
de camera ( of de lens) al is voorzien van een inwendige stabilisator.
Het klassieke driebeenstatief  blijft noodzakelijk zeker als er veel gewerkt wordt op de beeldkwaliteit.  Als dieptescherpte belangrijk is moet een statief gebruikt worden om de beste resultaten te bereiken; mooie beelden en goede optische travels.
Ook een tilt (verticale beweging) en een pan (horizontale beweging) kan vrij mooi met een driebeen statief gemaakt worden
Indien we een complexere beweging nastreven dan moeten we gebruik maken van een slider ( zowel manueel als elektrisch beschikbaar) Hiermee kunnen we de camera 3-dimentionaal laten bewegen wat een andere beeldbeleving geeft dan een camerarotatie.
Om nog meer beweging in de beelden op een stabiele wijze vast te leggen kunnen we gebruik maken van een gimbal
Een gimbal is een 3 assige stabilisator, waarbij door middel van het juist kalibreren van het toestel bij eender welke beweging de camera altijd een stabiel beeld geeft. Vermits een gimbal voorzien is van 3 motoren die de stabiliteit bewaken worden de camerabewegingen ook via de gimbal gestuurd.
Er zijn gimbals voor alle types camera’s, van smartphone tot professionele camera’s.
Dit impliceert ook dat de prijzen evolueren van goedkoop tot professioneel duur.
Een gimbal is m.i. het meest aangewezen als er een documentaire of reisfilm gemaakt wordt met een eenvoudig toestel. ( Een smartphone of een action camera) Het is licht, neemt niet veel plaats in beslag en is handiger dan een statief.
Maar ook voor complexe camera’s is het aangewezen. De bewegingsvrijheid die een gimbal biedt, weerspiegelt zich in meer dynamische beelden. Maar naarmate de camera groter , complexer en zwaarder wordt geldt dit ook voor de gimbal.
Een aparte vermelding maak ik hier over de drone.
Een drone is een 4, 6 of meermotorige onbemand vliegtuig dat op afstand bestuurd wordt. Uitgerust met een camera kan een drone zeer stabiele beelden maken vanuit de hoogte. Een drone maakt gewoon videobeelden , maar het standpunt dat kan ingenomen worden, samen met de stabiliteit van de beelden maken het tot een aparte accessoire die een toegevoegde waarde biedt aan uw filmproductie
bovengenoemde accessoires zijn hulpmiddelen om op stabiele wijze beelden te maken vanuit verschillende standpunten. Ik heb niet de pretentie hier een totale en gedetailleerde beschrijving te geven van al deze ‘stabilisatiemogelijkheden’ maar wel aan te halen wat ter beschikking is.

Lidgeld 2021

Zoals meegedeeld dienen wij ook voor 2021 het lidmaatschap te innen. Onze kosten blijven hoog.
VAC biedt immers Freeplaymusic aan voor haar leden. Het kost ons meer dan 2000 $ om dit te kunnen aanbieden.
Daarnaast kost de verzekering geld en de webhosting is spijtig genoeg ook niet gratis.
Een jaar zonder lidgelden kunnen wij niet overleven.
Ons lidgeld bedraagt sinds jaren slechts 25 euro.
Uw steun en de steun van alle andere leden bepaalt het voortbestaan van de VAC.

Digitaliseren van uw pellicule of uw analoge videobanden

Zoals in nieuwsbrief 7-2020 al is meegedeeld, hebben wij binnen VAC mogelijkheden om uw VHS, S-VHS, 8 en Hi8, Mini-DV en HDV banden evenals uw pellicule ( Dubbel-8, Super-8 of 16 mm) om te zetten naar een digitaal formaat DVD, BluRay, MP2 of MP4, op USB-stick of een andere drager naar keuze, welke u eenvoudig op uw tv kunt bekijken.
Deze dienst wordt u, als lid van VAC, aangeboden aan een zeer scherpe prijs.
Hiervoor kunt u onze technische dienst contacteren: techniek@vac-film.be
Al wie hiervan reeds gebruik maakte weet dat wij de meeste technische problemen van het overzetten of kopiëren meer dan baas kunnen, mèt garantie op een goed resultaat.
Met beste filmgroeten,
Marc Huygelen
Voorzitter VAC
]]>
https://www.vac-film.be/2020/11/11/nieuwsbrief-10-2020/feed/ 0