Nieuwsbrief 1-2021

Beste filmvrienden,
Beste VAC’ers,
In 2020 hebben we in 3 nieuwsbrieven aandacht besteed aan opnametoestellen.
Maar niet enkel de opname mogelijkheden zijn belangrijk. Ook de wijze waarop we onze films kunnen bekijken, moet onze aandacht weerhouden.
In deze nieuwsbrief zal ik het hebben over het TV toestel. Het wordt immers door ieder van ons thuis gebruik wordt en is dus de voornaamste kijktoestel.
Waar dienen we mee rekening te houden bij de aanschaf van een nieuw tv toestel.
De grote  van het toestel ( aantal inch diagonaal) is  relatief en wordt bepaald door de ruimte waarin U zit.
4K is de standaard waar we ons op fixeren. 8K is mooi en zal zeker terrein winnen maar er is nog geen film om er op af te spelen. Hoe groter het scherm hoe meer pixel er moeten zijn om het te vullen als men de pixel niet wenst uit te trekken. Tevens geven een groter aantal pixels een mooier beeld waarin kleuren beter tot hun recht kunnen komen.
De volgens termen zijn van belang bij de aankoop van een TV toestel. 
LCD, Oled en Qled enerzijds en HDR10 , HDR10+ en Dolby Vision  anderzijds.
LCD, OLED en QLED hebben betrekking op de wijze waarop de beelden weergegeven worden. Hierover toelichting in deze nieuwsbrief.
HDR10, HDR10+ en DOLBY VISION  zijn systemen die betrekking hebben op het aantal kleuren dat een TV toestel kan weergeven en op de intensiteit waarop een deze kleuren weergegeven worden. Dit is het onderwerp van volgende nieuwsbrief.
In deze nieuwsbrief behandelen we LED, Oled  en Qled

LCD
LCD staat voor Liquid Crystal Display. LCD maakt gebruik van achtergrondverlichting om pixels te verlichten. De lampjes die hiervoor gebruikt worden zijn ledlampen. De lichtstralen van de ledjes raken het voorste paneel waardoor je beeld te zien krijgt op bijvoorbeeld je tv.
OLED
Oled staat voor organic light-emitting diode. Hoewel de naam heel sterk doet vermoeden dat oled een soort nieuwere versie van led is, werkt het wel helemaal anders. OLED is een soort ‘organische’ vorm van led. De emitterende laag van een oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen op basis van koolwaterstofverbindingen: organisch materiaal dus. Deze emitterende laag wordt tussen een positief geladen en een negatief geladen elektrode geplaatst en vervolgens afgesloten voor lucht en water. Wanneer er een elektrische stroom door de laag gestuurd wordt, licht die op.
Eén enkele oled is de grootte van een pixel. Daardoor wordt de lichtoutput voor elke pixel apart geregeld wordt, wat heel lokale dimming mogelijk maakt en waardoor zwart ook echt zwart is. Elke oled die zwart moet weergeven wordt namelijk volledig uitgeschakeld als het beeld daarom vraagt.
QLED
QLED-televisies zijn led-televisies die gebruik van Quantum Dot technologie.
De Quantum Dot technologie (een techniek van Samsung) maakt gebruik van nanokristallen of quantum dots. Die nanokristallen zitten in een dunne laag tussen de led-achtergrondverlichting en het LCD-paneel. Door er nu een metaallegering aan toe te voegen worden kleuren nauwkeuriger weergegeven.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *